Een nieuwe serie zangworkshops!
02 maart 2020 
in Blogs

Een nieuwe serie zangworkshops!

Leuk nieuws! Vanaf maart geef ik tot de zomervakantie iedere maand een zangworkshop op zaterdagmorgen. Vier verschillende onderwerpen, allemaal inspirerend, bomvol energie en leerzame momenten.

Ik start op zaterdag 14 maart met de zangworkshop zangtechniek. Ik vond  tijdens mijn studie zang op het conservatorium zangtechniek iets heel ongrijpbaars en onaantrekkelijks hebben. Ik kreeg oefeningen maar die kon ik dan weer niet goed in m’n liedjes toepassen. Ik moest iets doen maar wist vaak niet waarom ik dat moest doen, of wanneer ik dat moest toepassen. Soms vond ik het er ook niet beter op worden en vaak miste ik het concreet maken ervan.

Klassieke zangtechniek versus ‘poptechniek’

Dat kwam grotendeels omdat we destijds vanuit de klassieke zangtechniek les kregen. Maar klassieke zangtechniek heeft een andere benadering, een ander klankideaal. Dat werkt dus heel goed als je klassiek zanger(es) bent, maar niet als je pop, jazz, blues of gospel zingt, en veel gevallen ook musical. En daar liep ik destijds behoorlijk in vast.

Daarom ben ik heel blij dat ik met systemen zoals CVT en EVT in aanraking ben gekomen. Die maken zangtechniek heel concreet, inzichtelijk en praktisch toepasbaar. “Zing maar alsof je een bal weggooit”. Dat is dus niet concreet, en op die manier geef ik dan dus ook geen les. Ik gebruik overigens wel heel veel suggestie, maar ik maak het tegelijkertijd heel voelbaar en hoorbaar wat je doet. Het leren voelen wanneer je knijpt en wat je daartegenover kunt zetten. Een instabiele hoge noot kunnen ondersteunen door juist spiergebruik. Het laten zien van bepaalde spanning die blokkades veroorzaken en die wegnemen.

Nog steeds ontmoet ik leerlingen die jarenlang klassiek hebben, maar niet worden geholpen in de juiste pop/jazz/rock/technieken. Zorg dat je techniek krijg van iemand die ook daadwerkelijk verstand heeft van de stijl muziek waarin jij zingt.

Het gevolg van juiste zangtechniek

Zingen kan heel makkelijk op gevoel. Je hoeft verder geen instrument aan te schaffen. Je open gewoon je mond en je maakt geluid! Het kan heel goed zijn je je van nature goeie techniek toepast. Maar heel vaak is zangtechniek ook best wel tegenstrijdig met de onbewuste werking van je spieren. En dan komt je stem in het gedrang. In de workshop gaan we dat inzichtelijk maken en leer je wat je juist wél en wat je juist níet moet doen.

Je ontdekt dat het allemaal niet zo ver van je bed is als je dacht. Zangtechniek is heel concreet, direct toepasbaar en het is begrijpelijk.

Het gevolg van het toepassen van juiste zangtechniek is werkelijk mindblowing. Je stem komt tot leven, bloeit open, er gaat als het ware een diepere laag open. Je ontwikkelt meer zekerheid, je voelt zelfvertrouwen, je krijgt grip en controle op je stem, je bent in staat om emotie over te brengen en je wilt nooit nooit nooit meer zonder.

De noodzaak van zangtechniek

En daarom geef ik met zoveel plezier deze zangtechniekuworkshop. Het geeft zo’n enorme boost. En dankzij kennis én toepassen van zangtechniek ben je in staat om een liedje tot leven te brengen. Kan je een verhaal vertellen, kan je jouw eigen stempel op een liedje drukken. Want zangtechniek is niet het doel op zich. Zangtechniek stelt je in staat om door blokkades heen te breken en je hart te laten spreken. En dat is het mooiste wat er is.

Geef je nu op!

Dus geef je op voor deze inspirerende workshop! En ’t is trouwens ook een heel leuk kado om aan een ander te geven!

Via deze link lees je alle info over de workshop en kan je je ook opgeven voor de workshop.

En via deze link lees je alles over de andere workshops die ik geef tot en met juni.

Wil je een workshop boeken voor jouw bedrijf, school of koor? Stuur me dan een mailtje!

Over de schrijver
Reactie plaatsen