Jammen: het zou verplicht moeten worden
20 april 2017 
in Blogs

Jammen: het zou verplicht moeten worden

Jamsessie: verplichte kost voor iedereen

Ik vind dat meedoen aan en jamsessie verplichte kost is voor iedereen die muziek beoefent. Ho ho ho… nu niet meteen beginnen te steigeren en excuses opwerpen waarom dat voor jou niet van toepassing zou zijn. Gewoon even doorlezen, ik ben benieuwd wat je aan het eind van mijn blog namelijk denkt over deze prikkelende stelling.

Jammen is niet alleen geweldig, fun, inspirerend, gezellig en motiverend. Jammen is goed voor jou als mens, als persoon. Jammen is goed voor je creativiteit, voor je communicatieskills en helpt je om je angsten en blokkades te overwinnen. Wat je tegenkomt bij jammen kom je namelijk te diepste tegen bij jezelf. Want heel veel karakter- en persoonlijkheidsissues steken de kop op als je het podium opstapt. En helemaal als je onvoorbereid het podium opstapt en met een redelijk blanco idee samen muziek gaat maken.

Therapie zonder eigen risico

Als je dan last hebt van onzekerheden, perfectionisme, als je een controlfreak bent of het lastig vindt om contact te maken en een ander te vertrouwen, dan kom je dat dus tegen op het podium. Eigenlijk is jammen dus een soort van therapie. Het kost je niet je eigen risico, hooguit een paar biertjes.

Mijn eerste ervaring op een jamsessie was eigenlijk best wel rampzalig te noemen. En dat zullen meerderen beamen die het jampad zijn gaan bewandelen. Het voelde alsof ik met mijn gitaar in een zwart gat stapte, overgeleverd aan de grillen van iets of iemand anders. Niet wetende wat er van me verwacht werd, wanneer ik wat moest doen, hoe lang, en waar naartoe. Ongeveer voor ieder punt in het muzikale verhaal bestond er dus een gapende onduidelijkheid, een vraag waarop het antwoord niet bestond. Dat leverde voorafgaande aan het jammen stress op, en ook tijdens het jammen.

Maar hee, alles valt te leren. En op een jamsessie leer je dus met die punten om te gaan. En leer je dus over jezelf.

Jamsessie als leerschool

Wat leer je dan? Dat het niet altijd perfect hoeft te zijn. Het gaan niet zozeer om de uitkomst dan om het proces. Dat je op anderen kunt vertrouwen en niet alles zelf hoeft te controleren. Dat je je grenzen kunt verleggen, door vallen en opstaan. Dat je signalen kunt oppikken van een ander tijdens het communiceren en daarop kunt reageren. Ontdekken wanneer je van jezelf moet laten horen en wanneer je je mond moet houden. Wanneer je door moet gaan en wanneer je moet stoppen. Zoeken naar aansluiting met de ander en dus jezelf even iets minder belangrijk vinden. Balans zoeken in veel en weinig, hard en zacht, kort en lang, hoog en laag, zoet en scherp. De juiste toon vinden voor dat specifieke moment. Spelenderwijs leer je deze toosl als je aan het jammen bent. Maar dan leer je dus ook over jezelf.

Daarom hou ik zo van jamsessies. Om eraan mee te doen en om anderen op het podium te zien. Daarom hou ik ook zo van jazz omdat improvisatie daar zo’n belangrijk onderdeel van uitmaakt. Want improviseren moeten we allemaal. Of we nu een instrument bespelen of niet. Het leven vraagt om improvisatievermogen. En hoe meer je dat ontwikkelt, hoe makkelijker je uitdagingen kunt aangaan.

Stapje voor stapje

Mijn muzikale skills ontwikkelde ik na die rampzalige eerste jamsessie van jaren geleden, stapje voor stapje. Ik leerde meer en meer op mijn eigen kunnen te vertrouwen en wist ik ook wat ik niets van mezelf hoefde te eisen en de ander kon vertrouwen. Hoe meer ik als persoon ontwikkelde, hoe leuker en ontspannender het jammen werd. En daardoor creëer je vrijheid. Voor jezelf en de ander. En die vrijheid geeft je  ruimte om nieuwe dingen te ontdekken en te ontwikkelen. En dat is weer enorm leuk en ook belangrijk voor je ontwikkeling als mens, en zelfs voor je gezondheid!

Muziek maken? Top! Doen. Zowel in je eentje als in een groepsverband. Of het nu een een band, ensemble of een koor is. Daar leer je van. En daar haal je energie en voldoening uit. En wil je muziekmaken 2.0 ontdekken, dan vind ik dat meedoen aan een jamsessie een must is. Vanwege bovengenoemde redenen. Maar ook gewoon omdat het fún is, omdat het je energie geeft en je enorm blij maakt! Je ontmoet anderen en… je komt jezelf misschien ook wel tegen J

 

– – – – – –

Pssst… wil je meer tips en tools om te jammen? (Want die zijn er natuurlijk ook!) Ik schreef er twee blogs over op de site van Novae Popschool. Zeker even checken!

Over de schrijver
Reactie plaatsen