Kritisch op jezelf zijn

Hup, buiten de deur ermee!

Bij het lesgeven zeg ik heel heel vaak tegen mijn zangleerlingen: “Zet je interne criticus maar even buiten de deur!”. Want die interne criticus zorgt maar al te vaak voor blokkade op het moment dat je juist vrijheid wilt voelen. Dat was – toen ik net begon op te treden als solozangeres – ook best een dingetje. Maar het valt te trainen, thank God!

Voor songwriting (of optreden) geldt natuurlijk hetzelfde. Het creatieve proces heeft baat bij een flow zonder remmingen en negatieve gedachten en gevoelens. Maar wat kúnnen we kritisch op onszelf zijn! Ik dacht dat ik de enige was die zo erg was maar ik zie het bij zoveel mensen, vooral omdat het bij zingen (en dus bij mijn leerlingen) de kop op steekt. Waarom zijn we zo streng en veeleisend voor onszelf. Waarom branden we onszelf zo snel af? De neiging om negatief te denken lijkt soms wel sterker dan de mogelijkheid om jezelf positief te stimuleren. Maar ook dat valt te leren, thank God again.

De balans vinden

Het is natuurlijk ook niet zo dat je niet kritisch naar jezelf moet zijn. Toen ik nog naar zangtalentenshows op televisie keek zagen we een hoop deelnemers die geen reëel beeld van zichzelf hadden als zanger. In een creatief proces, als je aan het brainstormen, aan het verkennen bent is het niet de tijd om een waardeoordeel te geven. Of in het maken van muzikale stappen naar & op het podium toe ook niet. Maar in het proces van leren, trainen, jezelf verbeteren moet er tegelijkertijd wel degelijk tijd genomen worden om het beste uit jezelf te halen en jezelf te corrigeren waar nodig. In dat opzicht is het juist goed om NIET te snel tevreden te zijn.

Interessante balans he…? Het mooie is dat dit niet alleen voor zangers of muziek maken in het algemeen geldt. Maar dat wist jij natuurlijk ook al. Als je deze vaardigheden ontwikkelt zal je daar in enorm veel aspecten van je leven baat bij hebben. Weten wanneer je jezelf niet moet afbranden en weten wanneer je juist een rotje nodig hebt. J

Op staande voet

Mijn interne criticus heb ik jaren geleden ontslagen. Komt nog regelmatig solliciteren bij me en soms zit ‘ie ineens te freelancen, maar een vast contract zit er echt niet meer in! #okdoei

Over de schrijver
Reactie plaatsen