Yes, de eerste videoclip!
29 december 2017 
in Blogs

Yes, de eerste videoclip!

YESS! Na een aantal maanden van nieuwe liedjes schrijven, demo’s opnemen en try outs on stage is het tijd voor een volgende stap! We gaan binnenkort twee van onze nieuwe nummers opnemen! Er zijn natuurlijk ook voldoende live filmpjes van optredens. Maar ik vind het hoog tijd voor een studioversie: audio én video. Mijn nieuwe website is nog te kaal: er moet meer audio- en videomateriaal op, vind je niet?

DVD uitbrengen

In 2009 heb ik een live DVD uitgebracht, die “I wish you love” heet. Mooie jazzstandards met een eigen(wijze) twist en één eigen liedje. Loeispannend was dat toen! Maar ook ontzettend heel leuk om iets vast te leggen. Qua voorbereidingen viel het mee, want wij richtten ons gewoon op het verzorgen van een leuk concert, en dat werd vervolgens opgenomen. De audio door m’n lief en de mooie beelden door John Vis.

In 2011 heb ik opnieuw een liveconcert opgenomen. Inmiddels was mijn eigen repertoire wat gegroeid, waardoor bijna de helft van mijn programma uit eigen materiaal bestond. En toen gebeurde er iets waar je altijd voor vreest tijdens een live recording. De digitale mengtafel had een interne fout bij het wegschrijven waardoor alle tracks een kraak hadden die we niet tijdens de opname hoorden, maar pas achteraf… Helaas pindakaas… #understatement

We hebben daarna geen nieuwe poging meer ondernomen want zo’n productie is best kostbaar. En dan gaan er zomaar wat jaren voorbij, en is het ‘opeens’ 2018!

Ik heb in m’n hele carrière eigenlijk vooral bestaande songs gezongen; mooie jazz standards uit vervlogen tijden en popcovers. En bij de jazzconcerten kwamen mijn eigen liedjes zo af en toe aan bod. Leuk om te zien dat ik in al die jaren héél langzaam het vertrouwen kreeg om ruimte te geven aan m’n eigen creaties.

DVD’s als backingvocaliste

John Vis reisde veel mee toen ik als backin vocaliste tourde met Neal Morse en heeft enorm veel gefilmd. Of dat nu in Nederland was of andere landen in Europa.Tussen 2006 en 2012 hebben we enorm veel gespeeld, en hebben we ook een aantal live cd’s en DVD’s uitgebracht. (Een méga ervaring, daarover lees je meer in m’n blog “De plaatsen waar muziek je brengt”.) Maar als backing vocaliste met een ander meedoen is toch weer iets anders dan op de planken staan met je eigen songs. And it’s about time to do this!

Pimpen en schaven

Voordat we de audio en video gaan opnemen zullen we eerst aan de slag gaan met de arrangementen. De kerstboom hebben we, om het passend in deze december maand te maken. Maar nu moeten we gaan optuigen en versieren. Instrumentatie, vocals, mooie riffs, en nog veel meer van dat. Welke kant ga je op, welke kleuring en feel geef je aan het liedje. Gelukkig heb ik daar hele kundige collega’s voor. Het plan is om dit wel allemaal op dezelfde dag aan te gaan pakken: samen aan de slag met de songs en dan aan de slag met de ideeën we krijgen. En dan maar kijken hoe zich dat gaat ontwikkelen! Als we daarmee klaar zijn gaan we natuurlijk  de songs voor het echie inspelen en inzingen! Het hele proces gaan we ook filmen. ZO makkelijk tegenwoordig: onze go-pro’s gaan mee en er zal één cameraman aanwezig zijn voor de bewegende beelden.

Voorpret versus beren-op-de-weg

De voorpret alleen al is leuk en spannend tegelijkertijd. De teksten laten checken zodat ze grammaticaal ook kloppen. Nadenken over de locatie, kleding, visagie. Maar ook leren om me geen zorgen te maken: gaat alles wel lukken: twee songs op één dag? Wat als de videobeelden toch niet werken? Van die beren op de weg zien, terwijl zich die op het moment suprême waarschijnlijk helemaal niet aandienen. Wij zijn over het algemeen heel goed in beren-op-de-weg zien. Maar ja, die nemen de voorpret een beetje weg. Dus weg met de beren-op-de-weg.

Natuurlijk kan ik er ook wat van leren: wat kan ik van tevoren takkelen zonder de spontaniteit in de weg te zitten? Daar ga ik de komende dagen mee aan de slag en dan verder geldt: loslaten en vertrouwen op het proces én op mijn geweldige collega’s!

Over de schrijver
Reactie plaatsen